Alibaba Kini Hampir Menakluk Pasaran Dunia & Mengalahkan Amazon

Alibaba Kini Hampir Menakluk Pasaran Dunia & Mengalahkan Amazon

Pertempuran untuk menjadi syarikat e-commerce yang paling besar di dunia antara dua gergasi, Alibaba dan Amazon semakin dekat.

Modal pasaran Alibaba telah meningkat selepas mesyuarat persidangan para pelabur pada 8 Jun di mana mereka menjangkakan perkembangan pendapatan dari 45 hingga 49 peratus bagi tahun berakhir bulan Mac.

Sejak itu, modal pasaran untuk syarikat paling bernilai di negara China telah mencapai 87 peratus nilai Amazon berbanding 65 peratus dahulu.

Ketika artikel ini ditulis, nilai Amazon adalah USD 474 bilion (RM2.03 trilion) manakala nilai Alibaba adalah USD 393 bilion (RM1.69 trilion).

Alibaba Mahu Kalahkan Amazon Secara Muktamad

Amazon merupakan syarikat paling berharga ke-5 di dunia.

Minggu lepas, pemegang saham terbesar dan pengasas Amazon, Jeff Bezos telah menjadi orang terkaya di dunia (dan mengalahkan Bill Gates) untuk sehari apabila nilai saham Amazon meningkat naik.

Melihat perkembangan Alibaba yang pesat di rantau ini, Amazon juga sedang merancang untuk memasuki Asia Tenggara dan sudah bermula di negara Singapura.

Adakah kita bakal melihat pemenang muktamad di antara dua gergasi e-commerce ini?


Sumber:

1. Kochkodin, B., & Xu, G. (2017, August 16). Alibaba Is Closing In on Amazon’s Market Capitalization: Chart. Retrieved August 17, 2017, from https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-08-16/alibaba-is-closing-in-on-amazon-s-market-capitalization-chart

2. Fitzgerald, K. (2017, July 28). Jeff Bezos’ Title of Richest Person on Earth Only Lasted 1 Day. Retrieved August 17, 2017, from http://www.complex.com/life/2017/07/jeff-bezos-title-richest-person-on-earth-only-lasted-one-day

Sell anytime, anywhere — with just a link through your smartphone!

To contribute your articles, drop us an email at: [email protected]

Jual bila-bila masa, di mana sahaja — dengan hanya satu link melalui smartphone anda!

Hantar artikel anda ke: [email protected]

Comments are closed.