Category: Article / Artikel

5 Tip Memilih Produk Yang Menguntungkan Untuk Dijual Secara Online

5 Tip Memilih Produk Yang Menguntungkan Untuk Dijual Secara Online

Faedah menjual produk secara online memang tidak boleh disangkal lagi. Hampir semua orang tahu mengenai faedah menjual secara online.

Tidak kira samada menjual secara dropship atau menjual produk yang didapatkan daripada pengilang atau pemborong, dan jenis platform apa yang anda guna (Facebook, Instagram, marketplace dan lain-lain) — penjualan online boleh membawa pulangan yang agak lumayan — walaupun dengan modal yang agak rendah.

Malah, untuk mendapatkan stok yang dijual juga bukan lagi perkara yang sukar.

Tetapi antara isu paling biasa yang dihadapi oleh mereka yang baru berjinak-jinak dengan penjualan produk secara online adalah ketika mahu memilih produk untuk dijual.

Jadi, kami kongsikan beberapa tip yang anda boleh gunakan sebagai panduan.

1. Pilih Produk Yang Mempunyai Carian Tinggi Oleh Konsumer Di Internet

Ingat tidak semua produk boleh laku jika dijual melalui internet. Jadi, anda perlu lakukan kajian bagi mendapatkan maklumat mengenai permintaan kepada sesebuah produk.

Antara kaedah mengkaji permintaan adalah dengan bertanyakan kepada kenalan anda.

Anda juga boleh mencuba teknik survey di mana anda hanya mewar-warkan gambar produk dahulu sebelum membuat keputusan untuk memesan produk tersebut.

Jika anda mempunyai bajet lebih, anda juga boleh mengupah freelancer untuk melakukan kajian pasaran untuk menentukan jenis-jenis produk yang sesuai dijual.

2. Produk Yang Mudah Untuk Dihantar Kepada Pelanggan

Elakkan dari cuba menjual produk yang sukar untuk dihantar.

Antara faktor yang perlu anda fikirkan semasa memilih produk adalah saiz & berat produk tersebut. Begitu juga dengan ketahanan produk dan samada ia memerlukan perkhidmatan logistik khas.

Oleh kerana itu, makanan yang mudah rosak atau produk yang sangat besar/berat kebiasaannya bukan produk yang disarankan untuk anda yang mahu mula menjual secara online.

3. Cari Produk Yang Memberikan Margin Keuntungan Setinggi 25%

Membuat keuntungan merupakan tujuan utama dalam perniagaan.

Tetapi dalam masa yang sama, anda tidak boleh menjadi terlalu tamak. Kerana, jika harga yang anda letakkan pada produk anda tidak munasabah, sukar untuk anda menarik hati pelanggan.

Jadi, anda perlu bijak dan kreatif dalam menentukan harga produk anda.

Salah satu solusi yang boleh anda guna adalah mencari produk yang boleh dijual dengan margin keuntungan sebanyak 25%.

Laman Taobao merupakan antara laman yang peniaga boleh dapatkan bekalan produk pada harga yang sangat murah.

Disebabkan stigma masyarakat mengenai pembelian melalui online lebih murah daripada membeli di kedai, anda perlu mendapatkan bekalan produk pada kos yang paling rendah supaya anda masih boleh menikmati margin keuntungan yang lumayan.

4. Perhatikan Pesaing-Pesaing Anda

Walaupun produk yang anda bawa mungkin menarik, tetapi jika terlalu ramai pesaing sudah membawa masuk atau menjual produk yang sama, mungkin anda perlu beralih ke produk yang lain.

Jadi, bagaimana kita mahu memerhatikan apa yang dijual oleh pesaing-pesaing lain yang ada di pasaran.

Antara teknik mudah adalah dengan membuat carian di Google serta Facebook menggunakan kata kunci yang sesuai dengan produk yang anda jual atau mahu mula menjual.

Selain dari mampu melihat samada pasaran telah tepu atau belum, anda juga boleh mencedok idea-idea pemasaran dan jualan daripada pesaing-pesaing anda.

5. Jadilah Yang Pertama, Atau Yang Berbeza, Atau Yang Terbaik

Ingat, apabila anda sudah mendapat produk yang ‘meletup’, jangan mengharapkan jualan yang laris akan kekal selama-lamanya.

Semasa produk anda masih laris, anda sepatutnya sudah mengambil langkah untuk memilih produk lain yang ingin dijual. Ini untuk memastikan perniagaan anda kekal membuat keuntungan.

ijual WhatsApp

Sell anytime, anywhere — with just a link through your smartphone! To contribute your articles, drop us an email at: [email protected] Jual bila-bila masa, di mana sahaja — dengan hanya satu link melalui smartphone anda! Hantar artikel anda ke: [email protected]
Ini 4 Asas Untuk Bantu Anda Tentukan Harga Jualan Produk Anda

Ini 4 Asas Untuk Bantu Anda Tentukan Harga Jualan Produk Anda

Sebagai usahawan yang menjual produk, kita perlu membuat penentuan harga jualan produk yang munasabah.

Oleh kerana beberapa kali saya ditanya mengenai perkara ini, saya terpanggil nak kongsikan juga dengan anda tentang amalan terbaik untuk menetapkan harga jualan produk.

Kaedah terbaik adalah dengan mengambil kira 4 elemen di bawah:

1. COGS (Cost of Goods Sold)

Jika anda mengeluarkan atau menghasilkan produk anda sendiri, ini patut diambil kira.

Ini merupakan kos-kos yang dibelanjakan dalam mengeluarkan produk. Kos bahan mentah juga perlu dikira dalam kiraan ini

Bagaimana kalau anda menjual semula produk yang dibeli dari pembekal atau melakukan trading?

Maka CAPEX (Capital Expenditure) perlu diambil kira — iaitu kos yang dibelanjakan untuk anda membeli stok jualan terawal anda.

2. OPEX (Operation Expenditure)

Ini merupakan kos operasi keseluruhan untuk perniagaan anda seperti gaji dan lain-lain.

3. Commission

Ini merupakan peratus daripada harga yang akan digunakan sebagai komisen kepada ajen jualan atau memberi diskaun kepada mereka yang membeli secara pukal.

4. Margin

Ini adalah nisbah keuntungan dan perbelanjaan semula diambil kira.

Antara contoh perbelanjaan semula adalah seperti membeli stok baru atau penyelidikan (R&D).

ijual WhatsApp

Jadi, bagaimana cara kiraannya?

Katakan anda mempunyai 100 unit yang akan dihasilkan atau dijual.

Maka elemen 1 sehingga 4 dicampurkan sebelum dibahagikan dengan 100 bagi mendapatkan harga jualan produk yang ideal untuk setiap unit.

Faktor-Faktor Tambahan

Ada beberapa lagi faktor yang perlu anda fikirkan jika anda seorang pengeluar produk sendiri seperti:

 

  • Barang harga kawalan

 

  • Produk berasaskan IP (trademark, patent, copyright..)

 

  • Produk berasaskan kreatif & design

 

  • Rundingan & latihan (i.e: kadar coaching)

 

  • Produk inovasi

 

Jadi saya harap, melalui formula ringkas ini, sedikit-sebanyak data membantu anda dalam menentukan harga jualan produk anda.

Megat Zainurul Anuar merupakan seorang business coach dan corporate trainer di Skywiki Consulting. Sebelum membuka syarikat konsultansi keusahawanan, beliau pernah terlibat di dalam pelbagai projek keusahawanan seperti mengetuai panel bagi Anugerah Inovasi MARA 2017, membimbing usahawan M-CORE: New Entrepreneurship Foundation (NEF) dan lain-lain. Terdahulu, beliau merupakan seorang konsultant di Global IT Services Sdn Bhd.
Toys ‘R’ Us Isytihar Bankrap – Apa Yang Anda Sebagai Peniaga Boleh Pelajari

Toys ‘R’ Us Isytihar Bankrap – Apa Yang Anda Sebagai Peniaga Boleh Pelajari

Pada beberapa minggu lepas, dunia perniagaan telah dikejutkan oleh berita mengenai gergasi penjualan mainan, Toys ‘R’ Us menfailkan perlindungan daripada status bankrap.

Ini kerana syarikat tersebut sedang bergelut untuk membayar hutang. Dek akibat menanggung kerugian dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini.

Kejatuhan syarikat gergasi ini mungkin boleh disimpulkan dengan mudah.

Kenaikan kedai-kedai online serta platform e-commerce telah mengurangkan populariti penjualan secara retail (runcit) …

… Namun adakah itu sahaja pengajarannya? Atau kita sebenarnya boleh mempelajari lebih lagi dari kisah sebenar?

Pernah Mendahului Perlumbaan Online

Sebenarnya, Toys ‘R’ Us mempunyai peluang untuk menerajui penjualan mainan secara online pada awalnya. Tetapi separuh jalan, mereka mensia-siakan peluang tersebut.

Apa sebenarnya yang terjadi?

Kisah menarik ini bermula dengan kenaikan mendadak Toys ‘R’ Us dalam penjualan online pada Disember 1999.

Sewaktu itu, mereka mendapat terlalu banyak pesanan sehingga tidak dapat memenuhi kesemua permintaan.

Malah mereka pernah mendapat saman sebanyak USD 380,000 daripada badan kerajaan AS disebabkan tidak mampu untuk menampung permintaan.

ijual WhatsApp

Jadi, mereka membuat keputusan untuk lebih serius dalam penjualan online.

Dalam masa 2 bulan sahaja, pada bulan Februari 2000, Toys ‘R’ Us mendapatkan pelaburan sebanyak USD 60 juta untuk mengembangkan penjualan online mereka.

Malah, mereka juga mengumumkan perjanjian untuk menjadi pembekal eksklusif untuk barang mainan ke platfrom e-commerce, Amazon.

Dalam masa setahun sahaja, mereka menjadi penjual mainan secara online nombor satu di dunia.

Langit Tidak Selalunya Cerah Dalam Bisnes

Tidak lama selepas itu, dunia bisnes berubah dari lebih mementingkan persaingan ke mementingkan kolaborasi.

Amazon memperkenalkan Amazon Marketplace di mana sesiapa sahaja boleh menjual apa sahaja di laman web tersebut — termasuk barang permainan.

Ini membenarkan peniaga lain untuk menjual mainan yang tidak dijual oleh Toys ‘R’ Us. Dan juga memberi lebih pilihan kepada pengguna.

Namun, CEO Toys ‘R’ Us, John Eyler pergi menemui CEO Amazon, Jeff Bezos untuk menghalang Amazon daripada menjual permainan dari syarikat atau peniaga lain.

Jeff Bezos mengatakan bahawa “semua orang perlu dibenarkan untuk menjual sesuatu” di Amazon — dan dengan memberikan lebih pilihan kepada pelanggan, semua orang win-win.

Beliau juga mengingatkan John Eyler bahawa jualan Toys ‘R’ Us meningkat naik di Amazon dan platform jualan online tersebut tidak melanggar sebarang perjanjian. Ini kerana Amazon memastikan kesemua penjual lain tidak menjual mainan yang sama dengan Toys ‘R’ Us.

Toys ‘R’ Us di Malaysia masih beroperasi seperti biasa.

Jeff Bezos mencadangkan syarikat permainan itu untuk meningkatkan jenis pilihan permainan yang dijual di Amazon. Malah, mereka akan diberikan hak eksklusif sekali lagi untuk barangan baru tersebut.

Tetapi, syarikat permainan itu bertindak untuk menyaman Amazon. Melalui keterangan beliau, John Eyler menyifatkan Amazon sebagai “organisasi yang tidak boleh dipercayai”.

Malah, Amazon juga dikenakan sekatan untuk menjual apa sahaja jenis produk permainan. Platform e-commerce tersebut bertindak balas dengan menfailkan saman ke atas Toys ‘R’ Us atas sebab kegagalan untuk menyempurnakan permintaan pelanggan.

Kes mahkamah itu berlanjutan sehingga 5 tahun, dan akhirnya Amazon membayar pampasan sebanyak USD 51 juta.

Setelah memenangi ‘perlawanan’ tersebut, Toys ‘R’ Us membawa barang mainan mereka keluar dan mula bersaing dengan Amazon (dan juga keseluruhan Internet) dengan memperkenalkan laman online mereka sendiri.

Malah, mereka juga mendapatkan dana sebanyak USD 6.6 billion setahun selepas kes mahkamah bermula, pada tahun 2005.

Menang Pergaduhan, Kalah Peperangan

Jualan Amazon meningkat dari USD 2.78 billion semasa perjanjian pertama dengan Toys ‘R’ Us sehingga ke USD 8.49 billion semasa disaman oleh syarikat yang sama.

Dan pada tahun lepas, jualan Amazon mencapai USD 136 billion (RM 576 billion)! Amazon merupakan syarikat paling pantas dalam sejarah untuk mencapai jumlah jualan melepasi USD 100 billion.

Manakala Toys ‘R’ Us memperoleh jumlah jualan global sebanyak USD 11 billion (RM 46 billion) pada tahun lepas — tiada peningkatan dalam tempoh 10 tahun.

Mereka juga menampung hutang sebanyak USD 5 billion (RM 21 billion) dan akhirnya pada minggu lepas (penghujung September 2017), Toys ‘R’ Us menfailkan status bankrap.

Apa yang sebenarnya membezakan kedua-dua syarikat ini?

Ia bukannya siapa yang berganjak masuk ke dunia online atau tidak semata-mata. Ia lebih kepada kesanggupan sesebuah perniagaan berubah untuk pelanggan.

Letakkan Pelanggan Paling Hadapan

Menurut Jeff Bezos, “Kami ada 3 prinsip idea yang telah kami amalkan selama 18 tahun, dan ini adalah rahsia kejayaan kami: Utamakan kehendak pelanggan. Cipta atau perkenalkan benda baru. Dan sabar menunggu.”

Bayangkan jika Toys ‘R’ Us mengamalkan falsafah “utamakan pelanggan” seperti Amazon?

Bayangkan daripada menjadi tamak dan bertindak ke atas syarikat lain, mereka bekerjasama dengan Amazon, bereksperimen dan cuba menawarkan sesuatu yang baru atau memudahkan pelanggan?

Kita kini hidup dalam zaman di mana peraturan bisnes telah berubah.

Ia bukan lagi mengenai Amazon, KFC atau peniaga kecil-kecilan online yang akan menang. Sebaliknya, pelanggan yang menentukan kemenangan.

Menyalahkan pelanggan atau persaingan bukan kaedah untuk menang.

ijual WhatsApp


Sumber:

1. Hamilton, R. J. (2017, September 21). How Not to Play the Game. Retrieved October 1, 2017, from https://web.facebook.com/rogerjameshamilton/posts/10159140822670411

2. Dean, S. (2017, September 19). Struggling Toys R Us files for bankruptcy protection . Retrieved October 03, 2017, from http://www.telegraph.co.uk/business/2017/09/19/struggling-toys-r-us-files-bankruptcy-protection/

Sell anytime, anywhere — with just a link through your smartphone! To contribute your articles, drop us an email at: [email protected] Jual bila-bila masa, di mana sahaja — dengan hanya satu link melalui smartphone anda! Hantar artikel anda ke: [email protected]
Apa Itu Google Analytics Dan Kenapa Ia Penting Untuk Bisnes Anda?

Apa Itu Google Analytics Dan Kenapa Ia Penting Untuk Bisnes Anda?

Saya terpanggil untuk menulis topik ini disebabkan beberapa reaksi yang saya terima apabila saya sebut mengenai Google Analytics:

“Google Analytics? Apa tu?”

“Oh, saya tau Google Analytics …  Cuma tak tahu nak track apa ….”

“Susah lah nak setting Google Analytics ni … Nak tengok trafik je pun ….”

Antara reaksi-reaksi yang sering saya dapat berkenaan dengan aplikasi ini. Jadi, saya harap mungkin selepas membaca penulisan saya ini, sedikit sebanyak dapat memberi pencerahan mengenai aplikasi Google Analytics.

Nota:

 

  • Saya hanya cover basic knowledge mengenai Google Analytics. Jika ada permintaan, baru saya tulis kaedah yang lebih teknikal.

 

  • Google Analytics lebih sesuai kepada anda yang mempunyai laman web. Jika anda tiada kemahiran atau bajet untuk memulakan laman web, anda boleh dapatkan kedai online anda berserta analisis secara PERCUMA di sini.

 

ijual WhatsApp

Apa Itu Google Analytics?

Contoh dashboard GA

Google Analytics atau GA merupakan sebuah aplikasi penganalisa laman web (dan mobile apps) yang boleh dikatakan antara yang paling ‘power’ di dunia.

Selain dari free untuk digunakan — kecuali jika anda opt untuk pakej “Enterprise” yang anda boleh buat perbandingan di sini — GA memberi anda kemampuan menganalisa yang hampir menyeluruh untuk laman web anda.

Percayalah, tak perlu tahap Enterprise pun, GA sudah mampu melakukan pelbagai jenis analisa yang mencukupi.

Kenapa Kena Guna?

Free, menyeluruh, mudah di-customize dan pelbagai fungsi analisa.

Ini adalah antara sebab-sebab kenapa laman web anda perlu mengadaptasi aplikasi GA.

Lebih-lebih lagi, jika anda mahu menjana pendapatan dari laman web atau memiliki online store. Sebenarnya, data yang anda perlu awasi adalah lebih dari sekadar trafik sahaja.

Adalah lebih penting untuk mengetahui apa yang terjadi di atas laman web anda berbanding sekadar mengetahui dari mana atau berapa ramai yang datang.

Ibarat anda membuka kedai makan, anda mahu tahu reaksi pelanggan, menu mana yang mereka tatap lama-lama dan adakah mereka akan beli atau kembali.

Apa Fungsi-Fungsi Menarik?

Ini antara kebolehan atau fungsi GA yang boleh membantu kedai online atau laman web anda:

1. Paparan Data-Data Analisa Yang Penting

Dashboard GA akan memaparkan data-data yang kebiasaannya penting seperti Unique Visitors, Page Views dan lain-lain.

Tak cukup dengan itu, anda boleh customize apa yang anda mahu lihat di dashboard tanpa perlu ke pilihan yang tertentu.

2. Tahu Dari Mana Pelawat Datang

Anda boleh melihat dengan lebih teliti dari mana pelawat anda datang. Bukan sahaja dari segi lokasi secara geografi — anda juga boleh melihat link atau pautan yang membawa trafik ke laman anda.

3. Lihat Apa Yang Pelawat Anda Cari Di Laman Web

Jika anda melakukan tetapan untuk merekodkan apa yang dicari oleh pelawat/pelanggan di laman web anda, anda mampu melihat rekod ini.

Ini merupakan fungsi yang sangat menguntungkan jika anda mempunyai banyak jenis produk yang ditawarkan.

4. Ketahui Prestasi Setiap Halaman Di Laman Web

Anda boleh melihat artikel atau post mana yang mempunyai kadar pelawat tinggi/rendah sebagai contoh.

Dari sini, anda boleh mendapatkan gambaran kasar mengenai topik yang digemari oleh pembaca anda.

5. Bezakan Samada Laman Web Anda E-Commerce Atau Bukan

Tetapan tertentu di GA juga mampu membuatkannya mengenali samada laman web anda menawarkan konsep e-commerce atau tidak.

Jika anda merupakan sebuah laman web e-commerce; GA akan memberi lebih tumpuan kepada data-data yang berkaitan dengan penjualan secara online.

 

6. Analisa Prestasi Penjualan Di Atas Laman Web

Anda boleh mencipta conversion funnels sendiri dan menilai langkah atau halaman mana yang mempunyai rate of abandonment paling tinggi.

Antara contoh sales/conversion funnel yang anda boleh lakukan menggunakan GA.

7. Sync Dengan Pelbagai Jenis Plugins Lain

Jika anda menggunakan laman WordPress dan plugin WooCommerce untuk menjual di kedai online anda, anda boleh dapatkan plugin sesuai dengan GA.

Kesimpulan

Di atas hanyalah sebahagian dari kemampuan GA — dan lebih banyak lagi fungsi yang boleh anda utilize untuk meningkat prestasi laman web atau kedai online anda.

Jika anda mahu tahu kaedah memasang GA atau menetapkan fungsi-fungsi yang dimahukan, komen YA dan InsyaAllah saya akan tulis dalam artikel yang akan datang.


(Nota Editor: Artikel ini pertama kali diterbitkan di laman KuDagang oleh penulis yang sama)

Seorang usahawan yang juga merupakan pengasas untuk beberapa startup serta laman web. Mempunyai pengalaman yang luas dalam memulakan syarikat startup dan strategi pemasaran online.
4 Sebab Kenapa Perniagaan Anda Perlu Terima Pembayaran Online

4 Sebab Kenapa Perniagaan Anda Perlu Terima Pembayaran Online

Saya percaya, ramai yang tahu mengenai kelebihan konsep e-commerce atau penjualan secara online.

Apabila disebut mengenai perniagaan secara online di kalangan peniaga mikro, kecil & sederhana; saya percaya ramai yang sudah atau menyangka bahawa mereka telah mengadaptasi penjualan secara online.

Mengapa saya sebut “menyangka”?

Ini kerana apabila ditanya mengenai penjualan secara online kepada sesetengah peniaga, jawapan lazim yang saya akan terima adalah:

“Ya, kerana saya senaraikan atau iklankan produk/servis saya melalui Mudah, Facebook, Instagram atau WhatsApp.”

Tetapi, jika saya tambah soalan saya dengan bagaimana anda menerima bayaran — sebahagian besar akan menjawab yang mereka menggunakan kaedah seperti deposit wang ke mesin CDM, pindahan wang melalui perbankan online atau COD (Cash on Delivery).

Benarkah E-Commerce Atau E-Dagang Itu Memudahkan?

Okay, ini bukanlah perkara yang salah. Namun, ada sedikit pembetulan konsep yang boleh dilakukan di sini.

Platform-platform seperti Mudah dan media sosial adalah lebih tepat jika kita kategorikan sebagai “channel” atau saluran untuk mendapatkan jualan.

Namun, untuk benar-benar menikmati kelebihan dan kesenangan konsep e-commerce atau e-dagang, anda perlu melakukan sesuatu untuk menjadikan hampir sebahagian besar proses penjualan dan pembelian menjadi automatik.

Antara langkah yang anda boleh ambil untuk mengautomatikkan proses penjualan serta pembelian adalah dengan membenarkan perniagaan anda menerima pembayaran online.

Kenapa Pembayaran Online?

Dalam artikel ini, saya ingin mengupas secara ringkas mengenai beberapa sebab kenapa perniagaan anda (walaupun melalui WhatsApp) perlu mengadaptasi pembayaran online:

1. Tiada Lagi Kekangan Masa Dalam Penerimaan Pelanggan

Antara kelebihan perniagaan online berbanding perniagaan nyata sepatutnya adalah pesanan boleh dibuat pada bila-bila masa sahaja.

Jika anda masih mengamalkan kaedah pembayaran yang memerlukan arahan diberikan kepada pelanggan, apa akan terjadi jika ada pelanggan yang mahu membeli ketika anda sedang tidur atau sibuk?

Elakkan daripada kehilangan pelanggan.

Melalui sistem pembayaran online, pelanggan anda boleh membayar pada bila-bila masa dan anda hanya perlu memenuhi pesanan tersebut sewaktu anda sudah bangun atau mempunyai masa.

2. Merangsang Keputusan Bakal Pelanggan Untuk Membuat Pembelian

Statistik pada tahun 2017 menunjukkan bahawa 54% daripada pelanggan online lebih gemar membuat pembayaran online manakala 33% lebih gemar menggunakan kad debit/kredit berbanding COD (12%) dan deposit dahulu (1%).

Dengan memberikan pilihan pembayaran yang lebih banyak, anda boleh menggalakkan bakal pelanggan untuk membuat pembelian — lebih-lebih lagi jika kaedah pembayaran yang ditawarkan ‘kena’ dengan mereka.

3. Jejak Transaksi Dengan Lebih Efektif

Kebanyakan sistem pembayaran online menawarkan servis laporan dan dokumentasi untuk setiap transaksi.

Malah, ada juga yang memberi rumusan dalam bentuk carta grafik yang memudahkan.

Melalui cara ini, anda tidak perlu risau untuk menyemak kembali aliran tunai dan transaksi anda.

4. Statistik Pembelian Secara Online Semakin Meningkat

Banyak laporan-laporan yang menunjukkan bahawa pembelian secara online semakin meningkat pada saban hari.

Malah, pada tahun 2017, dilaporkan bahawa 7% daripada golongan pelanggan online membeli-belah pada setiap hari; 26% pada setiap 1 minggu; dan 54% pada setiap 1 bulan.

ijual WhatsApp

Jangan Takut Dengan Perubahan

Ingat, konsep e-commerce atau e-dagang itu sebenarnya mudah dan memudahkan.

Jadi, jangan hadkan prestasi perniagaan anda hanya disebabkan anda tidak mahir untuk memasang sistem pembayaran online atau anda risau mengenai kos yang dikenakan oleh sesetengah penyedia perkhidmatan ini.

Jika anda risau mengenai kedua-dua perkara di atas, saya sarankan anda menggunakan aplikasi atau platform-platform percuma seperti ijual untuk membantu anda.


Sumber:

1. Malaysia – eCommerce. (n.d.). Retrieved September 14, 2017, from https://www.export.gov/apex/article2?id=Malaysia-E-Commerce

2. Malaysians are online shopaholics. (n.d.). Retrieved September 15, 2017, from http://www.thesundaily.my/news/2151542

3. F., Yau, P. T., Chapree, C., Bass, T., Cheng, A., Lau, L., & Song, H. (2017, April 12). Statistics Reveal That Malaysians Are Spending More Than Ever On Online Stores. Retrieved September 15, 2017, from https://www.lowyat.net/2017/129143/statistics-reveal-malaysians-spending-ever-online-stores/

Seorang usahawan yang juga merupakan pengasas untuk beberapa startup serta laman web. Mempunyai pengalaman yang luas dalam memulakan syarikat startup dan strategi pemasaran online.
5 Aplikasi Smartphone Untuk Peniaga Kecil & Sederhana

5 Aplikasi Smartphone Untuk Peniaga Kecil & Sederhana

Smartphone kini bukan lagi sekadar sebuah alat perhubungan — ia kini telah menjadi sebahagian daripada komponen paling penting dalam menyelesaikan urusan seharian.

Sebagai seorang peniaga, anda juga perlu lebih memanfaatkan penggunaan smartphone anda supaya aktiviti-aktiviti berkaitan perniagaan dapat dijalankan dengan lebih mudah dan pantas.

Kami kumpulkan beberapa aplikasi smartphone khusus untuk golongan yang sibuk dan bergerak pantas seperti anda.

5. Dropbox

Aplikasi Dropbox merupakan aplikasi penyimpanan fail secara selamat di simpanan cloud. Melalui aplikasi smartphone ini, anda boleh menyimpan dan mengakses fail-fail anda melalui smartphone atau apa sahaja gajet yang anda gunakan.

Sesuai untuk anda yang mahu mengasingkan fail (nota, PDF, dokumen, gambar) bisnes daripada simpanan peribadi tanpa memakan ruang simpanan smartphone anda.

Fungsi Utama:

  • Simpanan fail-fail penting di server cloud
  • Mengelakkan fail hilang begitu sahaja
  • Jejak fail yang telah dipadam

Peranti: Android, iOS & laman web

Harga: Percuma untuk 2GB & USD9.99/sebulan untuk 1TB

4. Asana

Jika anda mahu merancang pelan pembangunan, jualan, pemasaran dan lain-lain secara berkumpulan — maka, Asana merupakan aplikasi yang sesuai untuk anda.

Anda boleh menggunakannya sebagai alat pengurusan projek yang berkesan.

Fungsi Utama:

  • Kolaborasi bersama ahli lain dengan mudah
  • Mengelakkan salah faham dalam hala tuju projek
  • Dateline dan masa direkodkan dengan jelas
  • Sistem pengurusan projek yang efektif

Peranti: Android, iOS & laman web

Harga: Freemium (percuma tetapi anda boleh melanggan pelan berbayar untuk kelebihan tambahan).

3. WaveApps

Bagi memudahkan proses perakaunan untuk bisnes anda, anda boleh gunakan WaveApps — sebuah aplikasi perakaunan yang anda boleh guna di mana-mana sahaja.

Aplikasi smartphone ini juga menawarkan beberapa fungsi lain seperti penghasilan invois, resit dan carta perbelanjaan.

Fungsi Utama:

  • Rekod perbelanjaan & pendapatan perniagaan dengan mudah
  • Penghasilan rekod perakaunan yang professional
  • Cipta invois, resit dan carta dengan mudah

Peranti: Android, iOS & laman web

Harga: Percuma

2. Expensify

Walaupun terdapat banyak aplikasi untuk menjejak perbelanjaan di luar sana, Expensify masih merupakan antara yang paling mudah digunakan.

Anda boleh memuat naik atau menagkap gambar resit anda dan aplikasi ini mampu membaca serta merekod butiran secara automatik.

Sangat sesuai jika anda mahu melakukan claim ke akaun syarikat.

Fungsi Utama:

  • Tangkap gambar atau muat naik resit
  • Membaca resit dan merekod secara automatik
  • Mampu mengira tukaran wang secara automatik
  • Menyusun jenis perbelanjaan dengan teratur

Peranti: Android, iOS & laman web

Harga: Freemium (percuma tetapi anda boleh melanggan pelan berbayar untuk kelebihan tambahan).

1. Ijual

Jika anda mahu menjual secara online — tetapi tidak mahir atau mempunyai bajet untuk mempunyai laman e-commerce sendiri — sudah tentu anda akan menggunakan platform seperti Facebook, Instagram atau Mudah.

Tetapi, sukar untuk anda menerima pembayaran online, menguruskan inventori, merekodkan butiran pelanggan dan menjejak penghantaran.

Aplikasi ijual merupakan sebuah alat jualan online menyeluruh yang mampu membantu anda melakukan jualan dengan lebih efektif.

Anda masih boleh menjual melalui WhatsApp atau media sosial, cuma kini anda boleh menikmati fungsi e-commerce.

Pelanggan anda tidak perlu mendaftar atau melakukan apa-apa aktiviti tambahan. Hanya beri mereka link dari ijual untuk proses pembayaran.

Fungsi Utama:

  • Terima pembayaran secara online
  • Dapatkan notifikasi pembayaran
  • Tangkap gambar atau muat naik gambar produk secara mudah
  • Pengurusan inventori yang menyenangkan
  • Paparan analisa jualan dan pesanan
  • Muat turun data serta laporan jualan
  • Penghasilan & penghantaran resit secara automatik
  • Tetapan dan jejak penghantaran anda kepada pelanggan

Peranti: Android, iOS & laman web

Harga: Percuma

ijual WhatsApp

Sell anytime, anywhere — with just a link through your smartphone! To contribute your articles, drop us an email at: [email protected] Jual bila-bila masa, di mana sahaja — dengan hanya satu link melalui smartphone anda! Hantar artikel anda ke: [email protected]
Anda Usahawan? Perlukan Bantuan Dana? Senarai Ini Boleh Bantu Anda

Anda Usahawan? Perlukan Bantuan Dana? Senarai Ini Boleh Bantu Anda

Setiap perniagaan mempunyai kitaran & peringkat yang tersendiri; dari peringkat awal sehingga ke peringkat tumbesaran, seterusnya ke peringkat matang — dan di setiap peringkat ada sejumlah perbelanjaan modal yang perlu dilaksanakan.

Sebagai rakyat Malaysia, kita boleh dikatakan agak bertuah kerana bantuan dana untuk perniagaan tidak terhad kepada pinjaman dari bank semata-mata.

Ini kerana pihak kerajaan juga menyediakan pelbagai jenis bantuan dana dalam bentuk geran atau pinjaman, serta tunjuk ajar untuk peniaga atau usahawan dari pelbagai jenis industri & peringkat perniagaan.

Tidak kira samada anda berniaga secara solo; baru sahaja mempunyai idea yang bernas; atau mahu meluaskan sayap perniagaan anda ke peringkat global, anda boleh cuba mohon bantuan dana usahawan dari mana-mana program yang dianjurkan kerajaan seperti yang telah di-compile-kan di bawah:

Bantuan Dana Usahawan Dalam Bentuk Geran Atau Pinjaman

1. TEKUN

Menawarkan skim-skim pembiayaan perniagaan yang merangkumi skop yang agak luas dari RM 10,000 sehingga RM 100,000. Mempunyai skim khas untuk wanita, komuniti kaum India dan lain-lain.

Layari laman web TEKUN di sini.

2. PROSPER

Sebuah skim pinjaman sehingga RM 100,000 untuk golongan muda Bumiputera dalam pelbagai jenis bidang termasuk fotokopi, automotif & aksesori pakaian.

Layari laman web PROSPER di sini.

3. Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB)

Merupakan sebuah organisasi yang menawarkan skim-skim pembiayaan untuk pelbagai peringkat termasuk PROSPER seperti yang dinyatakan di atas. Juga menawarkan skim pembiyaan untuk peruncit & pemborong.

Layari laman web PUNB di sini.

4. SUPERB

Skim Usahawan Permulaan Bumiputera yang di bawah Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU) menawarkan geran (tanpa bayaran balik) bernilai RM 500,000.

Khusus untuk golongan muda Bumiputera sahaja.

Layari laman web SUPERB di sini.

5. TERAS

Juga merupakan program bantuan dana di bawah TERAJU. Menawarkan geran sehingga jutaan ringgit kepada syarikat Bumiputera yang berprestasi tinggi.

Layari laman web TERAS di sini.

6. TUKAR

Sebuah program naik taraf kedai runcit di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan (KPDNKK).

Layari laman web TUKAR di sini.

7. Dana Mudahcara

Dana berbentuk geran yang juga di bawah kelolaan TERAJU ini disediakan untuk inisiatif pelaburan swasta bagi menampung 15% dari kos keseluruhan komponen infrastruktur dan peralatan.

Nilai minima untuk projek yang layak memohon adalah RM 500,000 dan had maksima dana adalah RM 30 juta.

Layari laman web Dana Mudahcara di sini.

daftar ijual

8. Skim Pembiayaan MARA

Skim pinjaman yang disediakan oleh MARA ini merangkumi pinjaman untuk pelbagai golongan. Ia juga memberi beberapa kelonggaran seperti pengecualian daripada cagaran dan lain-lain.

Layari laman web MARA di sini.

9. Yayasan Penjaja dan Peniaga Kecil 1Malaysia

Ini merupakan bantuan dana kepada peniaga kecil-kecilan yang juga memberi keutamaan kepada kaum bukan Bumiputera. Bantuan dana yang disediakan berbentuk mikro kredit.

Layari laman web YPPKM di sini.

10. Geran Khas Pelajar IPT (SSM)

Melalui geran ini, mana-mana pelajar IPT yang ingin mendaftar perniagaan samada milikan tunggal atau perkongsian, dikecualikan daripada membayar fi serta caj pendaftaran.

Layari laman web SSM di sini.

11. MyCreative Ventures

Sebuah badan yang ditubuhkan untuk membantu usahawan dari bidang kreatif & seni. Bantuan dana yang disediakan berbentuk pinjaman atau pelaburan ekuiti sehingga RM 5 juta ringgit.

Layari laman web MyCreative Ventures di sini.

12. Dana Pembangunan Halal

Dana Pembangunan Halal ini disasarkan kepada pengusaha industri halal dan usahawan Bumiputera yang mempunyai potensi besar untuk menembusi dan mengembangkan eskport mereka ke pasaran halal global.

Ia merupakan sebuah inisiatif pembiayaan yang disediakan oleh TERAJU.

Layari laman web dana ini di sini.

13. Skim Pembangunan Francais

Ini merupakan skim pembiayaan untuk menaik-taraf premis perniagaan serta francais anda di bawah kelolaan KPDNKK serta Perbadanan Nasional Berhad (PNS).

Layari laman web KPDNKK di sini.

Layari laman web PNS di sini.

14. Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM)

Sebuah skim pembiayaan untuk golongan berpendapatan isi rumah tidak melebihi RM 3,855. Mempunyai cawangan di seluruh Malaysia.

Layari laman web AIM di sini.

15. Pembiayaan Mikro-I MPPK

Sebuah program pembiyaan sehingga RM 3,000 untuk penjaja dan peniaga kecil. Ia diperkenalkan oleh KPDNKK melalui Bank Rakyat.

Apa yang menarik mengenai program pembiyaan ini, ia tidak memerlukan penjamin, tiada kadar keuntungan, tiada bayaran proses & tiada cagaran.

Layari laman web Mikro-I MPPK di sini.

(Nota: Pastikan anda telah meneliti kesemua syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh setiap jenis dana bagi mengelakkan sebarang kekeliruan.)

Bantuan Pembangunan Keusahawanan (Bukan Dana)

Jika anda lebih memerlukan latihan kemahiran atau sumber maklumat, berikut adalah beberapa inisiatif percuma oleh kerajaan:

1. eUsahawan

Program eUsahawan merupakan salah satu inisiatif oleh kerajaan untuk menerapkan nilai dan ilmu keusahawanan digital di kalangan golongan belia dan usahawan mikro.

Anda berpeluang mempelajari kaedah dan teknik penjualan online secara percuma.

Layari laman web eUsahawan di sini.

2. BISNEST

Sebuah portal untuk anda mencari dan mendapatkan maklumat mengenai pembiayaan, perkhidmatan perniagaan, premis serta perlesenan yang disediakan oleh kerajaan.

Layari laman web BISNEST di sini.

3. 1AZAM

Sebuah program peningkatan pendapatan kepada isi rumah berpendapatan rendah yang diperkenalkan oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat.

Layari laman web 1AZAM di sini.

ijual WhatsApp


Sumber:

1. Friends of BN – Barisan Nasional. (n.d.). Retrieved September 07, 2017, from https://www.facebook.com/frensofbn/photos/a.10150838414749998.412748.129843674997/10155208369159998/?type=3

Sell anytime, anywhere — with just a link through your smartphone! To contribute your articles, drop us an email at: [email protected] Jual bila-bila masa, di mana sahaja — dengan hanya satu link melalui smartphone anda! Hantar artikel anda ke: [email protected]
7 Tip Mudah Untuk Menaikkan Jualan Melalui Akaun Peribadi Di Facebook

7 Tip Mudah Untuk Menaikkan Jualan Melalui Akaun Peribadi Di Facebook

Pemasaran dan penjualan melalui Facebook tidak terhad pada penjualan melalui FB Page dan pengiklanan semata-mata

Walaupun pelbagai fungsi dan tools yang telah diperkenalkan oleh Facebook, masih ada di antara anda yang lebih selesa berniaga melalui akaun peribadi atau Facebook profile.

Jika anda seorang peniaga dan ingin mencari prospek menggunakan Facebook profile, anda boleh gunakan tip-tip di bawah.

InsyaAllah berkesan.

1. Buat Minima 3 Post Sehari

Ini untuk memastikan post anda ‘ditangkap’ oleh algoritma Facebook yang bakal menayangkan post anda di News Feed orang lain.

2. Hanya 1 Post Sharing Mengenai Perniagaan Anda

Jika anda mahu menghebahkan mengenai perniagaan anda atau melakukan upsale kepada kenalan anda di Facebook, pastikan hanya sekali sehari.

Jumlah maksima yang dibenarkan ialah 2 kali dalam sehari.

Kalau benar-benar perlu untuk memuat naik atau menulis post yang bersifat menjual, pastikan jarak masa agak jauh di antara dua posts tersebut.

Post selebihnya pada hari yang sama adalah untuk anda berkongsi nasihat atau akitivi anda.

daftar ijual

3. Betul, Jangan Abaikan Poin Di Atas

Jika kesemua post menjual mana nak jadinya. Mungkin kadangkala ia berkesan. Tetapi kebiasaannya audiens anda tidak suka akan cara ni.

4. Beri Respon Pada Setiap Komen Yang Anda Terima

Pastikan anda memberi respon pada setiap komen. Sebagai contoh memberi like pada komen mereka.

Melalui cara ini, mereka akan sering melihat post anda di News Feed mereka. Jika anda reply, lebih bagus kerana bilangan komen yang tinggi akan meningkatkan reach post tersebut.

5. Pelbagaikan Jenis Posting Anda

Sebagai contoh, ayat-ayat motivasi, video, FB Live dan lain-lain. JIka anda terlalu statik & ‘keras’ dalam perkongsian, ia akan membosankan audiens anda.

6. Banyakkan Interaksi Dengan Audiens

Cuba banyakkan posting berbentuk soalan. Bila ada soalan, communication kita bersama audience tak terputus.

Jika anda mahu share tips pun cuba tinggalkan soalan di bahagian hujung post anda. Contoh:

“Ada yang tak faham? boleh tanya kat komen…”

7. Jangan Kritik, Maki & Mengutuk

Siapa suka negative vibe? Terlalu banyak mengkritik akan membuatkan kita nampak seperti syok sendiri.

Bukan apa, takut nanti anda jilat ludah sendiri. Ingat, reputasi positif itu paling penting dalam langkah asas menaikkan personal branding anda di akaun peribadi Facebook.

Semoga dengan perkongsian ini anda dapat menaikkan jumlah followers dan prospect melalui akaun peribadi anda.


(Nota Editor: Artikel ini pertama kali diterbitkan di laman KuDagang oleh penulis yang sama)

Afifi Saidan ialah seorang usahawan yang juga merupakan salah seorang dari pengasas Virus Marketing. Beliau juga bertanggungjawab sebagai Ketua Pegawai Pemasaran untuk Mensive. Beliau mempunyai kepakaran dalam pemasaran online -- terutamanya Facebook. Beliau juga telah memberi tunjuk ajar serta latihan kepada ramai pemilik bisnes berkaitan pemasaran, penjualan serta penjenamaan.
Bagaimana Saya Jana RM 2,000 Dalam Masa 36 Jam Semasa Masih Belajar

Bagaimana Saya Jana RM 2,000 Dalam Masa 36 Jam Semasa Masih Belajar

Kebelakangan ini saya banyak terbaca mengenai keluhan rakan-rakan di Facebook yang masih berstatus student.

Since kos sara hidup smakin meningkat, memang pening untuk mencari duit… Lagi-lagi kalau untuk yang datang dari keluarga kurang berada.

Kos-kos untuk belajar sekarang ni bukan rendah, takkan balik- balik mahu minta dari keluarga di kampung kan.

So, saya rasa bertanggungjawab untuk share sedikit pengalaman saya buat pendapatan sampingan waktu saya masih belajar sebelum ini.

Saya faham ada di antara anda yang tak mampu untuk dapatkan modal RM 100, apatah lagi RM 200 untuk mulakan bisnes kecil-kecilan.

Sebab saya sendiri pun bukan sahaja pernah melalui zaman student di era millennial ini, malah keluarga saya sendiri di Sipitang, Sabah bukan dari golongan yang senang.

So, saya akan cuba share dengan seringkas mungkin, bagaimana saya jana RM 2,000 dalam tempoh 36 jam.

(Pendapatan bulanan saya semasa kerja part-time di kedai baju, restoran pizza & lukis kartun untuk newspaper pun masih tak dapat mencecah jumlah tu. Kasihan.)

Harap-harap perkongsian saya ini dapat membantu anda yang masih belajar.

1. Fokus Pada Bakat Anda

As for me, saya suka design dan boleh dikatakan saya berbakat dalam kebanyakan cabang seni reka.

So, the first thing that came to my mind was “Hmm…saya design t-shirt la”.

No matter what your talent is, focus on it… Mulakan sebuah bisnes berdasarkan bakat anda. Tetapi jika anda belum pasti apa bakat anda; cari orang yang berbakat, work out a deal.

Tidak semestinya semua benda perlu dilakukan sendiri.

2. Kenali Niche Anda

Bagi yang belum tahu, niche secara ringkasnya ialah golongan kecil yang menjadi sasaran utama pasaran produk/servis anda.

Sebagai contoh, sewaktu saya ingin memulakan bisnes t-shirt, saya dikelilingi oleh student-student dari jurusan seni reka bina (disebabkan saya juga pelajar dari jurusan yang sama).

Jadi, saya memutuskan untuk menghasilkan rekaan t-shirt yang ‘kena’ dengan jiwa bakal arkitek.

Ingat, jangan hasilkan sesuatu yang terlalu general. Lebih besar sasaran pelanggan anda, lebih sukar untuk anda menjual.

Jika anda sudah mempunyai niche untuk produk/servis anda, cuba kenali mereka dengan lebih mendalam. Supaya apabila anda boleh berfikir seperti mereka, anda boleh menghasilkan apa yag mereka benar-benar mahu.

3. Fokus Pada Kekuatan Anda (Mana Yang Lemah, Outsource)

Ketika itu, saya tiada kilang atau kemahiran untuk mencetak baju. Apa yang saya adalah pergi ke tempat kilang baju, tunjukkan design dan dapatkan quotation.

Dari situ saya mula menetapkan harga saya.

Tetapi, macam mana mahu mula menjual jika produk belum ready?

Menggunakan gambar rekaan sahaja, saya mula membuka pre-order. Pre-order saya bukan mengambil tempahan nama semata-mata. Saya minta semua yang berminat untuk buat bayaran penuh terlebih dahulu.

Dengan cara ini, bukan setakat saya boleh dapatkan komitmen dari prospek; saya juga mampu membuat bayaran tempahan kepada kilang walaupun pada asalnya saya tiada modal.

4. Lebih Banyak Usaha, Lebih Tinggi Pulangan

Student seni bina di UITM Seri Iskandar tempat saya belajar dahulu tidak berapa ramai.

Saya juga ketika itu tiada bajet untuk FB Ads. So, saya menggunakan kaedah yang boleh dikira tradisional dan leceh: saya post sendiri iklan saya di Facebook Groups.

Waktu itu, tak kisah la nama group tu “I love architecture” kah…”Architecture Student Association” kah… “Architorture” kah…”Seni Bina Seni Bercinta” kah… Yang penting asalkan ada kaitan dgn architecture/seni bina, pasti saya join.

Bunyinya leceh tetapi dalam masa lebih kurang sejam, saya berjaya join lebih kurang 50 groups di facebook yang ada kaitan dengan seni bina/architecture.

Dengan gigihnya, saya mula post iklan saya di kesemua group yang saya sertai. Saya selitkan info seperti harga, bila tarikh tutup tempahan, dan saya letakkan no telefon saya. Waktu itu, saya buka tempahan hanya untuk 24 jam saja.

Lebih kurang 36 jam, total tempahan yang saya terima melebihi RM 2,000. Tak sia-sia saya buat beratus-ratus posting di groups.

daftar ijual

Ini sahaja perkongsian ringkas saya. Tiada formula magic atau tip rahsia. Hanya bergantung kepada strategi ringkas dan sejauh mana anda sanggup lakukan sesuatu untuk dapatkan wang.

Anyway, tak semestinya anda perlu ikut menjual baju. Just copy my strategies and use it on selling different things.

Ingat, ia bukan apa yang dijual, sebaliknya cara ia dijual. Jangan takut mencuba, take risks and all the best.

Oh ya, melalui jualan yang agak memberangsangkan di atas, penjualan t-shirt secara kecil-kecilan saya kini sudah menjadi sebuah jenama bernama Headhunter Clothing.

Anda boleh check out jenama ini di sini.


(Nota Editor: Artikel ini pertama kali diterbitkan di laman KuDagang oleh penulis yang sama)

Seorang usahawan, graphic designer dan juga seorang arkitek bebas. Juga merupakan founder kepada jenama Headhunter Clothing -- sebuah jenama t-shirt grafik popular di Borneo. Selain itu, beliau merupakan Head of Design di ADIGITAL Branding Sdn Bhd, sebuah firma pengiklanan & penjenamaan. Beliau juga berpengalaman dalam pembangunan laman web serta aplikasi mobil.
Formula Marketing Mix Yang Anda Pernah Dengar Adalah “4P” – Betulkah Hanya 4 Sahaja?

Formula Marketing Mix Yang Anda Pernah Dengar Adalah “4P” – Betulkah Hanya 4 Sahaja?

Pernah dengar mengenai “marketing mix”?

Saya rasa, jika anda seorang usahawan sudah tentu anda tahu mengenai marketing mix.

Menurut laman The Economic Times, marketing mix merujuk kepada faktor, aktiviti atau taktik yang digunakan oleh sesebuah bisnes atau syarikat dalam mempromosikan jenama/produk di pasaran.

Kebanyakan bisnes tradisional hanya menumpukan pada 4 marketing mix yakni; Product, Promotion, Place & Price (4P).

Tetapi tahukah anda, ia lebih dari itu? Sebelum kita lihat poin-poin tambahan, jom kita refresh mengenai 4P dahulu:

daftar ijual

Product (Produk)

Sudah jelas bahawa untuk membantu pemasaran & penjualan yang berjaya, produk yang dipasarkan perlulah bagus, cantik atau berkualiti.

Namun kebiasaannya semua di atas adalah added values sahaja.

Yang paling penting, produk berkenaan mampu menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh pembeli atau prospek.

Pam tayar mudah alih — contoh produk yang menyelesaikan masalah.

Promotion (Promosi)

Promosi yang dipilih perlu sesuai dengan sasaran pelanggan. Contohnya, budaya atau demografik mereka harus diambil kira.

Ini adalah sebab kenapa ramai sifu pemasaran menyarankan pembinaan profiling pelanggan atau sasaran pelanggan.

Pilihan platform juga boleh diambil kira. Pemilihan platform seperti jenis media sosial, online atau offline mampu memberi perbezaan kepada keberkesanan promosi yang anda lakukan.

Place (Tempat/Lokasi)

Perniagaan anda mesti diletakkan di tempat yang betul.

Tetapi dengan kenaikan populariti e-commerce dan peningkatan perkhidmatan pos, mungkin anda tidak perlukan kedai untuk perniagaan anda.

Cuma, target iklan di Facebook atau Instagram perlu di-target ke kawasan yang sesuai.

Salah memilih tempat mungkin mengakibatkan anda rugi walaupun mempunyai produk yang hebat.

Ingat, “location, location, location”.

Price (Harga)

Adakah harga rendah mampu buat anda dapat share market yang tinggi? Bagaimana pula dengan barang premium yang harganya amat mahal?

Untuk harga, kita kena tahu siapa target market anda. Jangan ingat dengan membuang harga, market share akan dapat anda kuasai.

Namun, tidak salah meletakkan harga lebih rendah sebagai harga pengenalan.

4 marketing mix di atas merupakan kebiasaan bagi mana-mana peniaga/usahawan.

Namun sebenarnya ada lagi 3 yang membuatkan ‘formula’ marketing mix sebenarnya adalah 7P.

Ini adalah poin-poin tambahan kepada ‘formula’ di atas:

People (Sumber Manusia)

Kadang-kadang, kita lupa orang di belakang perniagaan anda sebenarnya kunci kejayaan anda.

Untuk memastikan perniagaan anda berjalan lancar, manpower memainkan peranan yang kritikal.

With the right people, perniagaan kita akan berkembang dengan lebih pesat.

Ingat, the right people tidak semestinya yang paling pandai.

Process (Proses)

Kebanyakan pemilik bisnes lupa tentang kepentingan proses operasi yang baik adalah penyumbang kepada prestasi yang tinggi.

Proses di sini merangkumi dari penghasilan produk hingga ke SOP sesebuah perniagaan.

Physical Evidence (Bukti Kewujudan)

Poin ini sangat penting di era bisnes online ditambah pula dengan kes-kes penipuan dalam pesanan produk yang telah dibayar.

Ada pembeli amat mementingkan bukti yang sesebuah perniagaan wujud, boleh dipercayai atau bukan scam.

Pastikan anda mengambil kira pembinaan kredibiliti yang meningkatkan kepercayaan pelanggan terhadap bisnes atau syarikat anda.

Kesimpulan

Jika anda lihat balik, kesemua di atas sebenarnya merujuk kepada satu perkara sahaja:

Pelanggan.

Tidak kira bagaimana hebat atau gah pun strategi anda, tetapi kalau ia tidak mengambil kira mengenai kemahuan atau keperluan pelanggan, ia tidak akan menjadi.

Bak kata Jack Ma, “Put the customers first, the employees second and the shareholders third”.


(Nota Editor: Artikel ini pertama kali diterbitkan di laman KuDagang oleh penulis yang sama

Merupakan seorang konsultan perniagaan dan pengasas di SEEK AZ Konsultansi. Juga mengepalai laman e-dagang untuk Semuanya BOLA iaitu SBX. Mempunyai pengalaman meluas dalam start-up serta pengurusan syarikat melalui khidmat beliau di Cradle Fund, Malaysia Airports Berhad dan juga sektor kewangan.