Peranti Android Versi Seterusnya Dinamakan OREO

Peranti Android Versi Seterusnya Dinamakan OREO

Kemaskini terbaru untuk peranti Android yang dibangunkan oleh Google telah diumumkan kepada umum.

Gergasi Internet & teknologi itu meneruskan tradisi penamaan Android berdasarkan nama manisan dan versi Android terbaru ini diberi nama Oreo.

Google akhirnya mengumumkan nama timangan rasmi tersebut setelah berbulan-bulan lamanya menggunakan nama “Android O”.

daftar ijual

Oreo bakal memperkenalkan fungsi-fungsi baru seperti keupayaan untuk memberi respons terus pada notifikasi dan mengakses aplikasi tanpa perlu di-install pada smartphone anda.

Peranti percuma ini dijadualkan bakal dilancarkan sepenuhnya pada bulan Oktober ini, dijangkakan selari dengan pelancaran versi terbaru untuk smartphone keluaran Google, Pixel.

Antara nama-nama timangan Android versi terdahulu termasuk Nougat, Marshmallow, dan Lollipop.

Bukan Pertama Kali Guna Nama Jenama Makanan

Google dan syarikat Mondelez, pengeluar biskut jenama Oreo, merasakan bahawa perjanjian penggunaan nama jenama Oreo lebih kepada kerjasama rakan kongsi dan bukannya penajaan kerana tiada transaksi wang yang terlibat dalam perjanjian tersebut.

Namun, ini bukanlah kali pertama Google ‘meminjam’ nama dari jenama lain. Pada tahun 2013, versi Android ketika itu diberi nama Kit-Kat.

Berbanding dengan Google, Apple tidak memberi nama kepada peranti iOS untuk iPhone. Cuma, syarikat Apple hanya memberi nama kepada peranti komputer Mac mereka berdasarkan nama keluarga kucing serta lokasi-lokasi ikonik di California, AS.

Android merupakan peranti smartphone yang digunakan secara meluas dan mempunyai pengguna paling ramai di dunia.

Ia menyokong pelbagai jenis aplikasi untuk pelbagai tujuan, termasuk aplikasi jualan online, Ijual yang bakal dilancarkan pada awal September 2017.


Sumber:

1. A. (2017, August 21). Google to Serve Next Version of Android as ‘Oreo’. Retrieved August 21, 2017, from https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-08-21/google-to-serve-next-version-of-android-as-oreo

Sell anytime, anywhere — with just a link through your smartphone!

To contribute your articles, drop us an email at: [email protected]

Jual bila-bila masa, di mana sahaja — dengan hanya satu link melalui smartphone anda!

Hantar artikel anda ke: [email protected]

Comments are closed.