Demi Susu Murah, Syarikat Danone Hantar 5,000 Ekor Lembu Ke Siberia

Demi Susu Murah, Syarikat Danone Hantar 5,000 Ekor Lembu Ke Siberia

Sekatan ke atas pengimportan keju dari Kesatuan Eropah (EU) untuk masuk ke Rusia oleh Presiden Rusia, Vladimir Putin telah membuatkan harga susu di negara itu melonjak naik.

Ini menyebabkan syarikat Danone (yang terkenal dengan pembuatan yogurt), menghantar 5,000 ekor lembu ke daerah Siberia. Lembu-lembu itu ditempatkan dalam sebuah ladang bagi memastikan bekalan tidak terputus.

Lembu baka Holstein menempuh perjalanan sejauh 4,500 kilometer di atas lori-lori dari negara Holland dan Jerman bagi memastikan Danone mendapat susu murah.

Ini kerana semenjak sekatan itu, harga susu di Rusia telah melonjak naik sebanyak 14%.

Langkah Drastik Demi Melindungi Kewangan Syarikat

Menurut Ketua Danone Rusia, Charlie Cappetti, harga susu telah meningkat naik dengan kadar yang konsisten. Ini telah memberi tekanan kepada produk-produk berasaskan tenusu seperti yogurt.

Lembu-lembu yang ditempatkan di ladang Danone, Siberia.

Syarikat produk tenusu dari negara Perancis itu kebiasaannya tidak membuat pelaburan dalam sektor agrikultur.

Namun, persaingan dengan jenama tempatan di Rusia yang jauh lebih murah telah mempengaruhi Danone dalam keputusan tersebut.

Biarpun tindakan ini dapat mengurangkan risiko kewangan untuk Danone, mereka tidak menjangkan bahawa krisis ekonomi di Rusia akan berakhir dalam masa yang tedekat.

daftar ijual


Sumber:

1. Khrennikov, I. (2017, August 27). Danone Sends 5,000 Cows to Siberia in Quest for Cheaper Milk. Retrieved August 28, 2017, from https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-08-27/danone-sends-5-000-cows-to-siberia-in-quest-for-cheaper-milk

Sell anytime, anywhere — with just a link through your smartphone!

To contribute your articles, drop us an email at: [email protected]

Jual bila-bila masa, di mana sahaja — dengan hanya satu link melalui smartphone anda!

Hantar artikel anda ke: [email protected]

Comments are closed.